utorok 31. júla 2012

Focaccia podľa Jonáša
(recept)

archív Jonáš
















Focaccia je klasický taliansky chlebový koláč - do cesta sa môžu dávať rôzne veci rovnako ako navrch. Táto konkrétna je s provensálskymi bylinkami a slaninkou navrchu. Chce to slušnú slaninu, teda relatívne suchú, nie typickú varenú a vákuovo balenú zo supermarketu - je plná vody, bude prskať a ublíži kôrke. Domáca údená oravská je výborná, prerastená pancetta je samozrejme skvelá.

Cesto je klasické chlebové:

500 g chlebovej múky (T650) alebo talianskej 00 na foccaciu
pol kocky kvasníc
cca 340 ml vody
10 g soli + na posypanie pred pečením
2 lyžice extra panenského olivového oleja + lyžicu na potretie pred pečením
dve lyžice provensálskych byliniek (kto chce, dá čerstvú zmes nadrobno nasekaného tymianu, saturejky, šalvie, oregana a rozmarínu, ale sušené a drvené sa lepšie miešajú)
50 - 100 g dobrej oravskej slaniny alebo pancetty, pokrájanú na drobné oškvarky


Múku dobre premiešame s pomrvenými kvasnicami, soľou a bylinkami. Pridáme olivový olej a vodu a miesime buď rukami alebo miesiacim hákom mixéra, kým nie je cesto hladké a pružné. Kto ešte nerobil chlieb - trvá to dlho, tak desať minút robotom, rukami dlhšie, ale na konci sa cesto v jednom kuse pekne odlepuje od stien misy. Necháme kysnúť na teplom mieste bez prievanu tak hodinku a pol. Narastené cesto stlačíme jemne späť, vyberieme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme cca na 1,5 cm. Necháme kysnúť na plechu ďalších 45 minút. Rúru rozohrejeme na 240 stupňov. Do cesta natlačíme prstami typické jamky (zabezpečia, aby cesto ostalo ploché), natrieme ho olivovým olejom a posypeme z výšky soľou, aby sa soľ dobre rozptýlila (mlynček na soľ je ideálny, hrubšie kryštály sú efektnejšie). Nahusto pokladieme malé škvarky zo slaniny a dáme piecť. Po desiatich minútach znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ďalších 25 minút. Kôrka by mala byť zlatistá, slaninka úplne zoškvarkovatená. Necháme vychladnúť na mriežke (inak bude spodok focaccie rozmočený z pary, ktorá z placky vychádza). Nakrájame na úzke prúžky a podávame. V závislosti od počtu hostí zmizne takáto focaccia do desiatich minút až hodiny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...